Select Page

Hoe dan hoor ik je vragen? Kwetsbaarheid is toch vooral een zwakte bod?
Nee, er is ons geleerd dat kwetsbaarheid een zwakte is terwijl, in het laten zien van onze kwetsbaarheid schuilt onze grootste kracht.
Waarom? Het moment dat je ervoor kiest om jezelf volledig te laten zien, in al je facetten dan ben je jezelf en beter dan dat wordt het nooit. We zijn vergeten hoe we onszelf moeten zijn. Er wordt ons van alles voorgeschoteld over wie we moeten zijn en hoe we eruit moeten zien. De waarheid is, we hoeven alleen maar ons ‘echte’ zelf te laten zien.

Ik zal een voorbeeld geven.
Ooit deed ik mee aan een opleiding waarbij we een voorstel voor een opdracht moesten presenteren, die we uit moesten voeren bij onze huidige werkgever. Ik hoorde mijn mede cursisten één voor één met de mooiste voorstellen komen. Zelf zat ik te draaien op mijn stoel met een ongemak dat steeds grotere vormen aannam. Ik had geen voorstel, ook niks voorbereid. Ik zat niet lekker in mijn vel en op mijn werk zat ik ook niet meer op mijn plek. Mijn eerste ingeving was om een mooi verhaal op te hangen (ik ben namelijk een goede babbelaar) daar kwam ik wel mee weg, maar iets in me zei dat ik dat niet moest doen. Ik ging de waarheid vertellen, over hoe ongemakkelijk ik hier op mijn stoel zat en dan maar kijken wat er zou gebeuren. Met lood in de schoenen stond ik op en keek voorzichtig de groep rond, ‘daar gaan we’. “Ik zit hier nu al een half uur naar jullie te luisteren en met ieder verhaal groeit mijn buikpijn en wil ik het liefst de deur uitlopen. Ik heb niks voorbereid en zat te denken om een opdracht uit mijn duim te zuigen maar dat voelde ook niet goed”. Daar kwamen de tranen. “En nu diep ademhalen en doorpraten” hoorde ik de begeleider zeggen, nu komt het mooiste als je praat zonder erover na te denken, gebruik je gevoel! Ik nam een diepe teug en liet de woorden toe. “Ik ben er zo klaar mee. Ik wil gewoon op het podium staan en me laten zien en me niks aantrekken wat iedereen van me vindt en van me verwacht”. Wauw, hoe goed voelde dat. Ik zag hier en daar een paar vochtige ogen in de zaal. Door mezelf te zijn had ik anderen geraakt.

Vanaf deze dag is bij mij het zaadje geplant dat kwetsbaarheid een grote kracht bezit. Ik Heb geleerd om me niks meer aan te trekken van wat anderen van mij vinden. En dat podium, dat komt eraan. Zie ik je daar?


foto met plantje dat groeit in twee handen