Select Page

Wat heb jij meegekregen toen je opgroeide? Ik heb geleerd dat je je beter op het ergste kunt voorbereiden want dan kan het alleen maar meevallen. Jarenlang heb ik op deze manier geleefd totdat ik de boeken van Brené Brown in handen kreeg. Verslonden heb ik ze. Zoveel nieuwe inzichten. Eén hiervan is dat er een verband bestaat tussen geluk en kwetsbaarheid. 

Het idee dat je altijd op het ergste voorbereid moet zijn staat in de weg van het genieten van geluksmomenten, want je indekken voor als het weer mis gaat ligt al op de loer voordat je voluit hebt genoten. Om echt te kunnen genieten moeten we ons volledig openstellen voor het moment en dat voelt kwetsbaar, want dat moment is maar tijdelijk en daarna komt er altijd een moment waarop we met minder leuke dingen geconfronteerd worden.

En daar zit de crux; het liefst willen we de kwetsbaarheid van de minder leuke momenten een slag voor zijn. We willen niet overrompeld worden door pijnlijke gevoelens. We willen er niet door worden verrast dus dekken we ons in door alvast rekening te houden met de teleurstelling die zich ergens wel verschuilt. Door bewust of onbewust zo door het leven te gaan ontnemen we ons, onze eigen geluksmomenten.

Hier moest ik aan denken toen ik afgelopen week het interview met Bibian Mentel zag (na een decennialange strijd tegen kanker is ze uitbehandeld). Ondanks alles straalt ze, als ze vertelt waar ze in deze laatste periode nog allemaal van geniet. Niks geen indekken tegen dat wat komen gaat. Genieten zolang het kan. Hier zien we de kracht van kwetsbaarheid in volle werking. Stel je voor dat zij al die jaren geleefd had met het idee, ‘ik kan me beter op het ergste voorbereiden want dan kan het alleen maar meevallen’. Hoe hadden de afgelopen jaren er voor haar en haar omgeving dan uitgezien. Ondanks alles voluit leven dat is haar motto. En genieten van de kleine dingen, dat is waar het omgaat. Dank je wel Bibian voor deze mooie levensles. Je hebt me je diep geraakt. Ik hoop dat er vele mensen met mij zich realiseren waar het in het leven werkelijk om gaat. Want kwetsbaar zijn we toch wel, of we nou genieten of niet.

Durf jij te genieten van geluksmomenten